Održano predavanje dr.sc. Irene Burić

Docentica dr. sc. Irena Burić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru održala je u skolpu projekta Škola puna mogućnosti predavanje na temu Zadovoljstvo poslom i profesionalni stres pomoćnika u nastavi. Prezentirala je rezultate istraživanja o razini stresa koje je provela s pomoćnicima u nastavi angažiranima na ovom projektu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 45 pomoćnika u nastavi koje je Grad Zadar angažirao u svojim osnovnim školama, i ono što je posebno zanimljivo je da se rezultati ovog istraživanje kose sa takvim istraživanjima dostupnim u europskim bazama podataka. Pomoćnici u nastavi rade posao koji je srodan učiteljskom te time čini jednu od najstresnijih profesija, a još su dodatno u stalnom kontaktu s najzahtjevnijom skupinom učenika, onima s teškoćama u razvoju, pa je u većini dostupnih istraživanja kod njih otkrivena visoka razina stresa i nezadovoljstva poslom. Ipak, istraživanje provedeno u Zadru dalo je drugačije rezultate. Pomoćnici su svoj posao ocijenili s prosječnom ocjenom 4,3, a razinu stresa s 2,7 (na skali od 1 do 5), što ukazuje na velik stupanj zadovoljstva. Istaknuto je da su potrebna neka poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na bolju suradnju s roditeljima i učiteljima, bolje prihvaćanje u školskom kolektivu, potreba za stručnim usavršavanjem i razmjenom iskustava s kolegama i stručnjacima, te naposljetku, bolji materijalni uvjeti.

'Glavna motivacija za naše pomoćnike je ona unutarnja, a to je ljubav prema djeci i osjećaj ispunjenosti koji dobiju kroz pružanje pomoći toj djeci, unatoč tome što je ovaj posao neadekvatno vrednovan u društvu' – istaknula Burić.