Kroz edukativne radionice učenici se interesirali o mogućnostima volontiranja

U okviru projekta Škola PUNa mogućnosti 3 održano je 18 edukativnih radionica u kojima je sudjelovalo više od 300 učenika viših razreda osnovnih škola Grada Zadra, a sve u cilju senziblilizacije o osobama s teškoćama u razvoju. Radionice su se održale pod vodstvom stručnjaka iz područja edukacijske rehabilitacije i pedagodije tijekom proljetnih mjeseci u svih devet partnerskih škola.

Osnovni cilj ovih radionica bio je poučiti učenike kako razviti suosjećanje i prihavaćanje različitosti. 'Kroz radionice se nastojao osvijestiti značaj i snaga vršnjačkog pomaganja kao važnog sredstva socijalizacije te važnost peuzimanja odgovornosti za vlastito ponašanje', istaknula je Jelena Babić – voditeljica radionice.

Teškoće su prezentirane učenicima na njima prilagođen način, povezujući određene teškoće s poznatim osobama iz područja umjetnosti, glazbe i filma. Takvim pristupom nastojalo se konkretizirati određenu teškoću, ali i pokazati da usprkos teškoćama u razvoju osoba može postići uspjeh u životu te ostvariti kvalitetu življenja. Putem radionica učenici su dobili osnovni pregled teškoća s kojima se mogu susresti kod svojih vršnjaka u razredu, ali i lokalnoj zajednici. 'Svidjelo im se i to što su imali prilike naučiti neke praktične vještine koje bi im mogle koristiti u svakodnevnim školskim aktivnostima u odnosu prema učenicima s teškoćama, ali u svakodnevnom životu (npr. kako ostvariti prvi kontakt sa slijepom osobom na ulici)', kazao je Vedran Suša – voditelj radionice.

Uz pomoć kreativnih tehnika radilo se na pretvaranju predrasuda o djeci s teškoćama u afirmacije. 'Učenici su općenito reagirali jako dobro, rado su sudjelovali u aktivnostima, iznosili su svoje ideje i viđenje situacije. Većina ih je je iskazala empatiju u odnosu na učenike s teškoćama, neki učenici su se raspitivali o nastavku radionice te mogućnostima voloniranja i pomoći djeci s teškoćama', naglasila je Valentina Cindori – voditeljica radionice.

Svi su se složili kako se ovim i sličnim radionicama treba obuhvatiti veći broj djece te više povezanih tema s ciljem senziblilizacije o osobama s teškoćama u razvoju.