Održana završna konferencija projekta Škola PUNa mogućnosti 3

U ponedjeljak, 17. srpnja u Velikoj vijećnici Grada Zadra održana je završna konferencija projekta Škola PUNa mogućnosti 3.

Uvodnu riječ s kratkim pregledom ostvarenih rezultata i provedenih aktivnosti projekta dala je voditeljica projekta Martina Vuković. Istaknula je kako je projekt omogućio podršku 45 učenika s teškoćama u redovnoj nastavi te kako je Grad vlastitim sredstvima osigurao dodatnu podršku za još 19 učenika tijekom 2016./2017. školske godine.

Gradonačelnik Branko Dukić pozdravio je sve okupljene i posebno zahvalio pomoćnicima u nastavi na uloženom trudu i strpljenju u radu s djecom s teškoćama: Želim vam čestitati na vašem zalaganju i strpljivosti koje ste pokazali, jer svu djecu trebamo štititi i voljeti te im pomoći da se što bolje uklope u svakodnevni život. – kazao je gradonačelnik Dukić.

Osvrt na realizaciju projekta kroz primjer dobre prakse prezentirale su Nada Meštrović, soc. pedagog - predsjednica Povjerenstva za uvođenje pomoćnika u nastavu u školama Grada Zadra, Ignis Lemezina, učiteljica iz OŠ Bartula Kašića i Ivana Vulić, def. rehabilitator iz OŠ Stanovi. Na primjeru djevojčice Korine i njenog obrazovnog puta popraćenog pomoćnicima u nastavi prezentirani su uspješni odgojno-obrazovni rezultati kroz sustavnu suradnju svih uključenih dionika.

Rezultati i dojmovi s radionica koje su s učenicima realizirali u okviru projekta s okupljenima su podijelili Valentina Cindori, def.soc.pedagog, Vedran Suša, edu. rehabilitator i Jelena Babić, prof. rehabilitator i gestalt psihoterapeut.

Ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, Marko Marin prisjetio se početaka uvođenja ovog oblika pomoći učenicima s teškoćama naglasivši kako su pomoćnici u nastavi zaista potrebni učenicima s teškoćama kako bi im pružili kontinuiranu podršku u redovnoj nastavi bez koje ne bi bilo rezultata koji su postignuti kroz sve prethodne godine. Istaknuo je kako pomoćnik u nastavi predstavlja neposrednu potporu učeniku, a posredno potporu učitelju te ostalim učenicima u razredu, no pritom nije zamjena za druge oblike pomoći.

Na uspjeh projekta na kraju se osvrnuo pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić koji je najavio nastavak u idućoj školskoj godini kada će u osnovnim školama Grada Zadra biti angažirano ukupno 68 pomoćnika u nastavi.